'Trek op tijd aan de bel bij verdenking op dementie en laat ons weten wat er speelt'

Door Dr. Gert-Jan van der Putten, Specialist Ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg

 

''Het stellen van de juiste diagnose bij ouderen kan zeer complex zijn. Is er bijvoorbeeld sprake van dementie, depressie of van een delier? Wat te doen als iemand verward is en vergeetachtig? Of hallucineert of onbegrepen gedrag vertoont en zelf denkt dat er niets aan de hand is? En hoe ga je daar als mantelzorger mee om? Dementie, en de aanwezigheid van meerdere chronische aandoeningen tegelijkertijd (met het gebruik van meer dan vijf verschillende soorten medicijnen) en gedragsproblematiek zijn voor ons dagelijkse kost. Huisartsen hebben daar minder ervaring mee. Een verwijzing naar het ziekenhuis voor diagnostiek is niet altijd de juiste keuze en soms ook door de oudere zelf niet gewenst.

Ik vind het belangrijk om kennis te delen om zo kwetsbare, zorgafhankelijke ouderen en hun mantelzorgers te ondersteunen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we mensen minder kwetsbaar maken, met als doel de kwaliteit van leven te verhogen, een opname in een zorginstelling proberen te voorkomen of uit te stellen. Het is daarbij van belang dat we kwetsbare ouderen snel in beeld krijgen. Daarnaast willen we mantelzorgers ondersteunen in de zorg aan hun dierbaren zodat we overbelasting kunnen voorkomen.

Ons motto is: ‘Trek op tijd aan de bel en laat ons weten wat er speelt.’ Als ik op verzoek van de huisarts bij mensen met (een verdenking op) dementie thuis kom, en ik spreek de mantelzorgers, vraag ik me wel eens af hoe ze het zonder veel hulp van anderen vol hebben gehouden. Mensen komen vaak te laat bij ons in beeld. Dan denk ik: wat jammer dat we niet eerder zijn betrokken. Ik ben ervan overtuigd dat wij het verschil kunnen maken als de expertise van Amaris vroegtijdig wordt ingeroepen.''

Deel deze pagina
Wilt u zorgadvies?
Onze klantadviseurs helpen u graag! 085 - 021 40 40 Stuur een e-mail