sluiten

Samenwerking Amaris en Dagbeleving Willemshoeve

De boerderij met de rode luikjes; menig buurtbewoner kent De Willemshoeve aan de Jachthuislaan in Soest. De hoeve, gebouwd in 1830 in opdracht van Koning Willem II, heeft een prachtige landelijke ligging in de bossen en weilanden rondom Soest. Paarden en varkens maken het sfeerbeeld compleet. Vanaf september 2023 staat er echter een ingrijpende verbouwing op de agenda. De Willemshoeve wordt omgetoverd tot pleisterplaats waar alles draait om ontspanning, verbinding, inspiratie, expressie en ontwikkeling. Amaris Zorggroep en Dagbeleving Willemshoeve slaan voor deze ontwikkelingen de handen ineen. Daarom zetten bestuurder Jacqueline van der Loo en initiatiefnemer Jeroen Meeder op dinsdag 11 juli hun handtekening onder een overeenkomst.

Als alles meezit, neemt Dagbeleving Willemshoeve in april 2024 het grootste deel van de boerderij in gebruik. Initiatiefnemer Jeroen Meeder: “Onze droom is een plek waar mensen met (gevorderde) dementie een actieve en zinvolle dagbesteding kunnen genieten. We vinden het belangrijk te focussen op wat mensen met dementie wél kunnen in plaats van te focussen op hun beperkingen. Geweldig om te ervaren dat Amaris Zorggroep deze visie deelt en besloten heeft de samenwerking met ons aan te gaan.” Aan de hand van de plattegrond vertelt Jeroen verder: “In de huidige ‘deel’, waar nu nog paarden staan, komt straks een mooie lichte ruimte met open keuken waar mensen met dementie samen kunnen koken en eten. Buiten is er een pluktuin, een ‘eetbare struintuin’ en zelfs een fitnessveldje. Want bewegen is juist ook voor deze doelgroep belangrijk.”

Samen ouderenzorg anders vormgeven
“Heel fijn om op deze plek handen en voeten te geven aan onze visie,” vindt ook bestuurder Jacqueline van der Loo van Amaris Zorggroep. “We waren al langere tijd op zoek naar initiatieven die bij ons passen. De ouderenzorg moeten en willen we anders vormgeven. Dat is onze taak als ouderenzorgorganisatie nu ouderen langer thuis moeten blijven wonen. We willen onze cliënten niet alleen in onze verpleeghuizen de beste zorg en ondersteuning bieden, maar juist ook op andere plekken waar zij tot hun recht komen. Samenwerken met andere partijen is voor ons de sleutel, we hebben elkaar hierin nodig.”

Team zorgmedewerkers Amaris
Regiomanager Freja Aurik (Baarn en Eemland) heeft na een eerste kennismaking de verdere uitwerking van de plannen opgepakt samen met Jeroen Meeder. Freja Aurik: “Amaris Zorggroep zorgt in 2024 voor een eigen team zorgmedewerkers dat vanuit Amaris de zorg verleent aan de ouderen die hier dagbeleving zullen ervaren. We vertrouwen erop dat we, ondanks het nijpende personeelstekort, hier voldoende medewerkers voor kunnen aantrekken. De locatie is natuurlijk heel aantrekkelijk.” Bovendien wil Amaris met dit initiatief inzetten op een meer toekomstbestendige zorg waarbij ouderen actief en in contact met de maatschappij blijven, waarmee intensievere zorg voorkomen of uitgesteld wordt.

Herenboeren Soest
Naast de Dagbeleving Willemshoeve speelt sinds 2022 ook burgervoedselbeweging Herenboeren een belangrijke rol op de locatie. Herenboeren zijn 500 mensen die met elkaar een kleinschalig gemengd agrarisch bedrijf oprichten en een boer(in) in dienst nemen die exclusief voor hen en op duurzame wijze, het voedsel produceert dat zij willen eten. Door heel Nederland zijn er al 20 soortgelijke initiatieven. Naast de Dagbeleving en de herenboerderij blijft ook de voormalige pachter Gijs van Zijtveld (70), met zijn vrouw Joke, op de boerderij wonen. “Ik woon hier al mijn hele leven, dus ik weet niet anders. Gelukkig kan ik blijven. Dat er straks nog meer levendigheid komt vind ik alleen maar mooi. Zolang ik mijn paarden maar kan blijven verzorgen.” Uniek is de verbinding tussen de Dagbeleving en de herenboerderij, aldus Jeroen Meeder. “Hoe mooi is het als mensen met dementie kunnen meehelpen en genieten van alle activiteiten op de boerderij en zo onderdeel kunnen blijven van een levendige gemeenschap. Bijzonder om zo een steentje bij te dragen aan een meer dementie-inclusieve samenleving.”

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.