sluiten

Durf jij ook anders te kijken naar het leven van ouderen?

Samen met Zilveren Kruis organiseerden we een inspirerende ontmoeting over de kwaliteit van leven voor ouderen in onze samenleving.

Medewerkers van het Zilveren Kruis, Vivium Zorggroep, Inovum en Amaris waren ruim vertegenwoordigd. Bestuurder Jacqueline van der Loo en Vivium bestuurder Wiko Vlasblom namen ons mee in de wereld van het Innovatieve contract. Met mooie praktijkvoorbeelden zoals het Praathuis in de Hilversumse Meent, woonconcept LivInn, de ambulante GRZ, de huishoudelijke hulp als luisterend oor en de Willemshoeve kwamen de mogelijkheden die het innovatieve contract met Zilveren Kruis ons biedt, tot leven. Met het innovatieve contract als onderlegger krijgen we ruimte om meer en meer naar de mens en onze bijdrage aan kwaliteit van leven te kijken en minder naar onze "productie parameters" als belangrijkste driver. De praktijkvoorbeelden laden onze hoopvolle boodschap voor kwaliteit van leven voor ouderen in de samenleving. Over grenzen en beperkingen van het systeem heen, leren we dat we samen met bestaande gemeenschappen menswaardige zorg bieden die minder leunt op alleen een professionele relatie en dat daar onze sleutel ligt. Een focus op schaarste in middelen of mensen werkt beperkend. Een hoopvolle boodschap om te laten zien dat het ècht anders kan inspireert en motiveert. We kijken "indicatieloos" naar wat mensen willen, kunnen èn nodig hebben om kwaliteit van leven te ervaren en bij te kunnen dragen aan die van anderen. We dagen de grenzen van ons systeem uit om te stoppen met ordenen op basis van ziekte of indicatie.

Zorgvernieuwer Teun Toebes en filmmaker Jonathan de Jong maakten dat beeld completer en namen de zaal mee in de zoektocht naar antwoorden voor nu en voor later. Tijdens de film Human Forever hoorde je een lach, maar was er ook een traan. Human Forever raakt en zet ieder mens aan het denken, want iedereen krijgt te maken met ‘later’. De film laat zien dat geld niet gelukkig maakt, of zorg menswaardiger. Maar dat het gaat om relaties tussen mensen. Elkaar zien, oog hebben en oprechte aandacht. En óók voor goede zorg, om kwaliteit van leven te faciliteren. 

“Een inclusievere samenleving waarin mensen met dementie een stem hebben en we naar hen kijken als mens” aldus Teun en Jonathan. Human Forever heeft inmiddels ruim 70.000 bezoekers bereikt en gaat nu de wereld over. Teun: “elke dag voel ik wat aandacht, nabijheid en contact doet met een mens.” Laten we samen de boodschap verspreiden en de nodige verandering voortzetten!

En nu weer verder aan de slag om deze beweging tastbaar te maken. 

Reacties uit de zaal over Human Forever

Zilveren Kruis:“De film raakt mij enorm. Ik denk aan mijn eigen ouders, hoe zou ik dit gaan doen. Beelden zeggen meer dan duizend woorden.”

Vivium:“Ik ben erg onder de indruk”

Zilveren Kruis: “Hele mooie film. Iedereen moet dit zien. Wij willen heel graag hierin iets betekenen om de boodschap verder te verspreiden.”

Inovum: “Een maatschappelijke verandering waarin we de mens in de mens blijven zien”

Amaris: "Hieraan kunnen bijdragen maakt dat ik iedere dag opsta met het gevoel dat wat ik doe ertoe doet en we een hoopvollere toekomst binnen handbereik hebben"

 

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.