sluiten

Palliatieve zorg - dhr. van den Han

Wie bent u?

“Ik ben Hans van den Han en ik woon in Leusden. Door omstandigheden zijn mijn vrouw en ik in aanraking gekomen met de zorg van Amaris bij het hospice in Nijkerk. Dit is een ontwikkeling die wij liever niet hebben willen meemaken, maar dit is toch gebeurd. Mijn vrouw heeft uiteindelijk 4,5 maand doorgebracht in het hospice met een positief gevoel.”

Hoe ervaarde u de zorg die werd verleend?

“Ik heb, en ik denk ook mijn vrouw, de zorg erg positief gewaardeerd. Het was goede zorg en alle professionals die zich hebben ingezet voor mijn vrouw hebben dit ook op een persoonlijke en liefdevolle manier gedaan.”

Wie bent u?

“Ik ben Hans van den Han en ik woon in Leusden. Door omstandigheden zijn mijn vrouw en ik in aanraking gekomen met de zorg van Amaris bij het hospice in Nijkerk. Dit is een ontwikkeling die wij liever niet hebben willen meemaken, maar dit is toch gebeurd. Mijn vrouw heeft uiteindelijk 4,5 maand doorgebracht in het hospice met een positief gevoel.”

Hoe ervaarde u de zorg die werd verleend?

“Ik heb, en ik denk ook mijn vrouw, de zorg erg positief gewaardeerd. Het was goede zorg en alle professionals die zich hebben ingezet voor mijn vrouw hebben dit ook op een persoonlijke en liefdevolle manier gedaan.”

De zorg die verleend wordt is menselijk

“Dit is uiterst belangrijk. Het is niet zo dat in het hospice wordt gesproken over patiënt X uit kamer 111, maar iedereen wordt genoemd bij voornaam. Als zodanig werd mijn vrouw ook bij voornaam genoemd door zowel de vrijwilligers als verpleegkundigen. Zij zijn er meer dan goed in geslaagd in het leveren van persoonlijke zorg.”

Wat vond u van het appartement?

“Mijn vrouw had een eigen appartement met daarbij een badkamer. Op het moment dat zij daar verbleef, waren de coronamaatregelen van kracht. Dit is op een gegeven moment gelukkig verminderd en kon ik en de rest van de familie langskomen wanneer wij wilden. Het was een hele opluchting dat wij eindelijk weer op bezoek mochten komen, zonder dat er regels van kracht waren.”

Hoe was de sfeer in het appartement?

“Er was een huiselijke sfeer. Wij zijn een aantal keer uitgenodigd met de hele familie (tien mensen) door het hospice om samen te komen bij de huiskamer in het hospice. Zij hebben zich niet alleen ingespannen voor de komst, maar maakten bijvoorbeeld ook wentelteefjes en allerlei andere hapjes.”

“Ik heb voor mijn vrouw een video gemaakt. Zij wilde namelijk op een gegeven moment gebruik maken van de wensambulance. Mijn vrouw wilde graag nog een keer naar huis. Dat vond ik geen prettig idee, aangezien haar gezondheid niet optimaal was, maar ik gunde het haar wel. Ik heb toen met de huisarts gesproken en die heeft aangegeven dat het inderdaad niet verstandig is om dit te doen. Om die reden heb ik een video gemaakt van het huis en de kinderen hebben iets laten zien op de video van iets dat zij leuk vinden om te doen. Als laatst is ook een deel opgenomen van mijn vrouw haar leven in het hospice. Deze video heb ik toen laten zien op het moment dat wij werden uitgenodigd met de familie in het hospice.”

Toch wordt er gelachen in een hospice

Hoe heeft u het hospice ervaren?

“Het idee van een hospice is natuurlijk niet prettig, mensen komen er niet voor hun plezier. Uiteindelijk komen er ook mensen te overlijden, maaar niet iedere dag natuurlijk. Over de verzorging en de begeleiding kan dramatisch worden gedaan, maar dat is het niet. Het is afhankelijk van de benadering en het is puur menselijk. Er werd ook aan mij gevraagd hoe het met mij ging.”

De humane en vrolijke sfeer is prachtig

“Men denkt vaak dat het traject in een hospice naar is en dat is het ook. Maar de ervaring en de sfeer in het hele traject is erg mooi. Binnen het hospice konden wij overal over praten. Kortom, een positieve ervaring.”

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.